Terapie antihomotoxică în sindromul algic extravisceral
Timp îndelungat se dovedeşte caci sindromul algic extravisceral (cervical, dorzal, lombar sau jeneralizat) reprezintă o manifistarea a osteohondrozei. Pentru tratamentul lui a fost determinat complex de terapie conservator şi intervenţii chirurgicale.
Cu scopul ameliorării rezultatelor tratamentului conservator la 45 bolnavi am administrat preparatele antihomotoxice: preparatele de bază pentru toţi a fost Zeel (fiole) sau Discus compozitum. Conform zonei afectate se mai administra: Gelse-mium-penru zona cervicală; Cimiţifuga-dorzală; Coloţintis-lombară. Preparatele antihomotoxice se injectau profund paravertebral. În pirioada acuta preparatele se întroduceau zilnic, în perioada deminuării durerilor-o dată în două-trei zile. La o cură sa utilizat cîte 10 fiole de fiecare preparat. Încluderea preparatelor antihomo-toxice în complexul de tratament a comtribuit la scurtarea perioadei deminuări sindromului algic, a rîdicat eficitatea reabilitării disfuncţiilor neurologice, vascu-lare, musculare. Sa mărit perioada remisiei.
Conform investigaţiilor ştiinţifice de ultima ora, în special, în domeniul medici-nei manuale sa dovedit caci în 95% sindromului algic extravisceral este cauzat de procese patologice miofasciale, ligamentare, în articulaţiile mărunte a coloanei vertebrale şi în articulaţia sacroiliacă. Numai la 3,5% suferinţi cauza sindromului algic prezintă procesele degenerativ-distrofice în ţăsutul osteocartilajinos a coloa-nei veretbrale-osteohondroza. Reişind din aceasta, noi am schimbat metoda de tratament a sindromului algic excluzînd procedeele metodei tradiţionale.
La 28 pacienţi cu manifistări tipice a sindromului algic extravisceral s-a utilizat:
- preparatele antihomotoxice;
- terapie manuală;
- “Detensor-mat”.
I. Preparate antihomotoxice. La toţi bolnavi am folosit două preparate de bază:Zeel(fiole) sau Discus com-pozitum + Neuro-Rem-injec.. Conform zonei afectate se adăuga: cervicala – Gelse- Mium(Ferrum-H, Spascuprel, Spigelon-la necesitate); dorzală – Cimitifuga sau China; lombară – Colatintis. În cazurile jeneralizate am folosit două preparate de bază + Colatintis. La necesitate – Cimiţifuga. Preparatele s-au injectat cu o singură Siringă, paraveretebral profund, o dată în 3 zile. Pentru o cură a fost suficient cîte 5 fiole de fiecare preparat.
II. Procedeele manuale: 3-5 procedee, o dată în 3 zile s-au aplicat procedeele necesare pentru zona afectată.
“Detensor”-mat- sistemă chinematică care permite distracţia coloanei veretbrale sub influenţa greutăţii corpului. Zilnic pacientul primea 1-2 şedinţe. Durata unei şedinţe 45min.. La o cură 10-20 şedinţe.
Utilizarea preparatelor antihomotoxice în complex cu terapia manuală şi “Detensor”-mat ne-a permis s-o obţinem rezultate bune la 23 suferinţi, satisfăcă-toare-4. La 6 pacienţi cu diagnosticul de hernie de disc lombar, comfirmat prin examen MRN cu recomendări de intervenţie chirurjicală, după o cură de tratament o fost operat numai un bolnav.
Rezultatele obţinute, în opinea noastră. În mare masură să lamuresc prin spori-rea eficacităţii preparatelor antihomotoxice aplicate în invoeli mai favorabile a microcirculaţiei şi metabolismului tisular.