Această rubrică informativă a fost elaborată pentru a vă ajuta să luaţi o decizie conştientă privind tratamentul durerii din regiunea lombară, deformaţiilor etc. Medicul v-a recomandat intervenţie chirurgicală cu utilizarea sistemului transpedicular.

Medicul-specialist a decis că aveţi nevoie de tratament chirurgical după o investigaţie clinică minuţioasă, cercetarea istoriei bolii, analiza datelor examenelor radiologice, luând în consideraţie rezultatele altor teste de diagnosticare şi efectul terapiei conservative precedente.

Cum funcţionează coloana vertebrală?
Coloana vertebrală, formată din vertebrele unite între ele, formează un pilon care îndeplineşte funcţia de sprijin pentru corp, asigurând posibilitatea de a executa mişcări şi protecţia măduvei spinării.

Între vertebre se află discurile cu funcţie de amortizare. În centrul fiecărui disc se găseşte nucleul, învelit de un ţesut dens fibros în formă de cerc. Pe lângă funcţia de amortizare, discurile asigură elasticitatea în timpul mişcărilor. Terminaţiile nervoase pleacă de la măduva spinării, trec prin orificiile dintre vertebre spre toate părţile corpului.

Care este cauza durerilor lombare?
Ca urmare a anomaliilor congenitale, traumatismelor, maladiilor, apar deformări, instabilitate, spondilolisteză. Astfel, orificiile prin care trec terminaţiile nervoase se îngustează. Apar dureri în spate, înţepături sau amorţeli în picioare sau fese, dificultăţi la mers.

Ce reprezintă sistemul transpedicular?
Acest sistem a fost deja aplicat cu succes la mii de intervenţii chirurgicale pe coloana vertebrală. Fixarea coloanei se efectuează pentru restabilirea stabilităţii ei, corectarea deformării şi crearea sprijinului în regiunea din care au fost înlăturate structurile afectate, de ex. discurile.

Sistemul transpedicular conţine 2 elemente de bază:

  1. Şuruburi – care se introduc în corpurile vertebrelor prin rădăcinile arcurilor.
  2. Tije – care servesc pentru unirea şuruburilor între ele, creând un sistem unic.

Concepţia fixării transpediculare a coloanei vertebrale nu este una nouă, aceasta dezvoltându-se vertiginos în ultimii 20 de ani. Astăzi metoda dată e folosită pe larg de către vertebrologi pentru tratamentul chirurgical al întregului spectru de maladii şi deteriorări ale coloanei vertebrale. Folosirea fixării interioare este îndreptăţită la corectarea diformităţilor, mai ales a scoliozei. Fixarea transpediculară are prioritate faţă de metodele anterioare în tratamentul fracturilor de coloană: cuprinderea doar a unui segment scurt, repoziţionarea şi fixarea cu o singură construcţie, stabilitatea fixării, care asigură mobilizarea timpurie a pacientului fără imobilizare externă.

Care pacienţi pot fi supuşi intervenţiei chirurgicale cu aplicarea sistemului transpedicular?
Indicaţiile de bază pentru procedura dată sunt: degenerarea discului, instabilitatea, deformările coloanei, fractura. Sistemul poate fi aplicat la orice nivel al coloanei vertebrale.

La ce vă puteţi aştepta după intervenţia chirurgicală?
Întrebaţi chirurgul despre planul dvs. individual de reabilitare postoperatorie. Este foarte important să urmaţi recomandările medicului pentru o restabilire cât mai grabnică şi obţinerea unui rezultat bun pe termen lung.

Restabilirea după operaţie este un proces de lungă durată. Însănătoşirea depinde de tipul operaţiei, de corectitudinea efectuării exerciţiilor speciale.

De cele mai multe ori, după intervenţie o perioadă anume inima şi plămânii dvs. vor fi supravegheaţi, medicul vă poate prescrie medicamente pentru reducerea durerii şi a greţurilor. Înainte de externare, veţi primi informaţia necesară privind prelucrarea tăieturilor, volumul mişcărilor necesare etc.

E posibil să fie necesară purtarea unui corset postoperatoriu, să vi se interzică ridicarea greutăţilor, aplecările dese, anumite mişcări, vibraţii şi exerciţii fizice. Medicul vă va oferi un plan de vizite de control, pentru a estima procesul de restabilire şi a introduce corectările de rigoare.

Luaţi legătura urgent cu medicul dacă:

  • aveţi febră
  • din tăieturile operatorii se scurge lichid
  • apar dificultăţi la înghiţire şi respiraţie
  • aveţi probleme cu urinarea
  • apar dureri noi sau se înteţesc cele vechi în spate sau membrele inferioare, amorţeli

După operaţie chirurgul vă poate îndrepta la fizioterapeut, care vă va învăţa unele exerciţii de întărire a muşchilor şi normalizare a mobilităţii în segmentul lombar al coloanei. La fel, veţi fi informat despre diferite moduri de aflare în picioare, de şedere, de ridicare fără pericol din poziţia culcat, pentru a evita o nouă deteriorare a coloanei vertebrale.

Ce complicaţii pot apărea?
Riscul potenţial al oricărei proceduri chirurgicale include unele complicaţii neprevăzute, legate de anestezie, tromboembolie, maladiile nediagnosticate, ca boli cardiace asimptomatice, reacţii alergice etc. Alte riscuri sunt înlăturarea parţială a sindromului algic, afectarea terminaţiilor nervoase, infecţiile şi complicaţiile legate de implantul metalic.

Majoritatea acestor complicaţii pot fi înlăturate, însă unele dintre ele cer o perioadă mai îndelungată de spitalizare sau de restabilire, administrarea unor medicamente, în cazuri rare cerându-se chiar o intervenţie chirurgicală adăugătoare.

Vorbiţi cu medicul dumneavoastră.
Această informaţie vă va ajuta să luaţi o decizie întemeiată, corectă privind alegerea tratamentului, însă ea nu înlocuieşte consultaţia profesională a unui medic şi asistenţa medicală. Dacă aveţi careva întrebări, adresaţi-vă medicului dvs., care este un specialist calificat în diagnosticarea şi tratamentul maladiilor coloanei vertebrale. Când planificaţi o operaţie, trebuie să apelaţi la un chirurg cu o mare experienţă de efectuare a acestui fel de intervenţie .